top of page

Všetko sa to zrodilo na začiatku roka, keď sme sa rozhodli ísť na veľký výlet okolo celého Slovenska. Myšlienka sa nám páčila, pretože Slovensko je krásna krajina. No a my ( Ja a Martin ) ako geografické polená, sme nevedeli ani aké mestá tu máme.

A od vtedy sa o ničom inom nerozprávalo len o tripe. Kedy pôjdeme, čo so sebou zoberieme, kam pôjdeme. A ono plánovať človek plánujeme, ale nakoniec to vždy dopadne úplne inak. Balili sme sa deň pred a to sme nevedeli ani kam pôjdeme. Nakoniec sme dospeli aspoň k tomu, že to bude smer Liptov a ďalej rozhodne osud. Dohodli sme sa, že telefón poslúži len ako navigácia a fotoaparát. Takže žiaden internet sa konať nebude. Nevedeli sme kam pôjdeme spať, čo budeme jesť ( no okrem instantných polievok, ktorých sme mali po milú Jarmilu a 500 g kávy, ktorú sme vyslopali za týždeň ). Samozrejme nesmela chýbať aj alkoholická prvá pomoc, ale verte či nie, ani sme ju neotvorili. Jediné čapované pivo, ktoré sme si dali na Domaši a boli sme KO, pretože ak prejdete denne skoro 16 - 20 km úplne vás to zlomí.

Začala by som tým, čo všetko je maximálne nevyhnutným príslušenstvom, ak plánujete toto leto podobný trip, či už po našej rodnej hrude alebo odskočíte k susedom do zahraničia. Čo nám počas tripu zachraňovalo prázdne žalúdky bol malý prenosný plynový varič/horák, na malé bombičky, ktoré kúpite v domácich potrebách za 1,20€ až 1,50€. Vydrží približne jeden až dva dni, ak si varíte večery prípadne rýchle obedy a kávy. My sme kupovali 3 a museli sme dokúpiť ďalšie 3, z ktorých sme použili 1. Dokopy 4 malé plynové bombičky pre 2 osoby na týždeň.

O spacákoch, karimatkách, stane, turistickej obuvi, teplom oblečení písať nebudem. Celkom praktická bola aj prenosná chladnička, keď vonku bolo 32C v chladničke bolo aspoň 25C - ale aj to poteší. Určite si nezabudnite dobrý nožík, čelovku na svietenie, repelent proti kliešťom ( pinzetu, lebo určite sa na vás niečo nalepí ) , pršiplášť a veľa veľa vody, tú budete potrebovať. A baby, ak sa chystáte na trip nevláčte so sebou handry a kabelky. Kabelku som nemala, len plátenku na nákup, ale zobrala som si raz toľko toho, ako som v skutočnosti potrebovala a to som mala len malú cestovnú tašku. Ak by som to teraz zhodnotila tak všetko mi stačilo len po jednom kuse ( 1 - sukňa, šaty, kraťasy, rifle, legíny, mikina, hrubá bunda najlepšie s kapucňou a tričko s dlhým rukávom na noc + 2 tielka a jedno klasické tričko ) šľapky, tenisky a turistická obuv a to je všetko. Úplne v pohode sa to všetko zmestí do 30l batohu. Určite by som nezanevrela ani na pokrievku hlavy, najlepšie šiltovka, netreba to podceňovať a v jaskyniach býva taktiež zima.

Ak cestujete so psom, tak ako my, tak veľmi praktická bola plastová cestovná miska pre psíkov a mäsové kapsičky, na ktorých Coco žila celý týždeň, pretože odmietla jesť granule. Ak myslíte na svojich miláčikov a parazity, bude praktickejšie kúpiť obojok alebo špeciálnu vodičku, ktorá sa aplikuje na miesta najčastejšieho výskytu parazitov. Vybrala som ich Coco asi 15 a mala som na to neskutočné nervy, každý deň šli minimálne 3.

Z potravín okrem blahodárnych Éčok v sáčku odporúčam zemiaky, cibuľu, cestoviny a všetko čo je v konzerve. Najlepšie fazule v paradajkovej omáčke, alebo kukuricu, hrach, šošovicu. Sú to skvelé bielkoviny, nasýtia a bude sa potom parádne prd... spať po tom ;)

Inak by som povedala, že je to individuálne na každom z vás, čo sa rozhodnete si zobrať so sebou. Hlavné je myslieť skôr na praktickosť, ako na krásu a estetiku, pretože doma sa to môže zdať pekné a "bude sa to hodiť" ale keď príde na realitu a budete na tripe, slušne ponadávate načo ste to vláčili a len to musíte prehadzovať z miesta na miesto, ktorého máte aj tak málo a najradšej by ste to šmarili do prvého koša. Ale v tom sa musí každý poučiť a pre každého je podstatné niečo iné, preto je to veľmi subjektívne čo je a čo nie je potrebné.

Určite vás najviac zaujíma, koľko sme investovali do výletu. Celkovo na výlete sme utratili 300€, z čoho sme 3x tankovali plnú nádrž. Prešli sme 1590 km a máme auto na plyn, takže cena za plyn je zhruba polovičná ako za benzín, čo ušetrí kopec peňazí. Drahé boli vstupy, na hrady, jaskyne v Tatrách ( neskutočná pračka peňazí ) preto sme sa niekde len prešli okolo a šli ďalej, pretože sa nedalo všetko zaplatiť a niekedy to ani nešlo so psom. Na jedlo sme utratili zhruba 30€ veľmi málo. Neboli sme ani raz v reštike, všetko len to, čo sme si navarili alebo kúpili ( najčastejšie rožky, makovník ). Príslušenstvo ako stan, spacáky, karimatky a podobné nerátam do 300€, niekto to má doma my sme všetko kupovali ( nemyslite si že niečo profi - karimatky Lidl, spacáky Tesco, stan samorozkladací ušetril fúru času 20€ v Kauflande bol v akcií a všetko parádne, akurát stačí na taký low cost výlet ). No dali sme do "pucu" aj auto, bolo treba niečo pomeniť takže tam šlo tiež cez 100€. Tak ak ste si náhodou mysleli že Slovensko je lacné tak to teda. Pri niektorých sumách, ktoré bolo treba platiť sme len prevracali očami, pretože to vôbec nie je nič pre Slovákov. Takže rátam, že sme do toho vrazili okolo 500 max 600€ ale fúra vecí nám pozostávala na ďalšie tripy, takže sme aj čosi v pluse.

No a musím povedať že 100x lepšie investované peniaze, ako za pohodovú dovolenku pri mori, také zážitky tam nenájdete. Ak by ste mali dotaz alebo sa chcete poradiť, úplne v pohode mi napíšte, ja rada odpoviem a už čoskoro prvá séria článkov a začneme pekne od začiatku 30.06.2018 smer Liptov, Tatry, Domaša. :)

s láskou

Vali

179 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page