top of page

Krátko na Liptove

Je sobota 30.06.2018 a práve sme sa utáborili pri Liptovskej Mare. Rozhorel sa nám plynový horáčik, ktorý nám nie jedenkrát zachráni počas tripu hladné žalúdky. Vyrazili sme skôr, t.j. v sobotu, aby sme ešte o trochu viac nasali atmosféru hôr a vody.

Dnes sme navštívili archeologické múzeum v prírode, Havránok - Liptovské múzeum. Je to staré keltské opevnenie / osídlenie na Liptove. Samozrejme na pôvodných miestach sa nachádzajú len repliky hradiska. No základy domcov a stavieb sú pôvodné. Cena vstupného 2€ na osobu aj s podrobným výkladom od milého pána, ktorý tam pracuje. Vysvetlil nám, ako sa tam žilo, keď ešte na Liptove panovali Kelti (ak si dobre pamätám tak niekedy v 2. storočí p.n.l. , čo znamená veľmi dávno ), no a my sme mu na oplátku prezradili niečo o našej "tajnej" jaskyni pod Liptovským hradom ( psst ) . Nachádza sa tam opevnenie, jama na obety - aj živé, dom s pôvodnou pecou a studňou a malé múzeum, kde je aj lebka keltskej ženy.

Na záver dňa ( kedže náš prvý deň bol v podstate len poobedie ) sme sa šli pozrieť do Liptovského Jána, kde sa nachádza kaďa s minerálnym prameňom ( je tam horúca voda, v ktorej sú horúce bublinky a môžte sa kúpať v prírodnom jazierku zadarmo, neviem dokedy ale keď sme tam boli my, tak to nič nestálo ). Pri kostole stojí stará mincovňa v podzemí ( večer bola zavretá ) a 3 km od Liptovského Jána sa nachádzajú jaskyne ( požehnane je čo robiť na Liptove ) . Martin mi tu ešte kričí, vraj mám zapísať, že konečne má pocit, že nikomu nepatrí ( neviem čo tým chcel povedať :D ) . Je to najúžasnejšia vec na kempovaní, jednoducho spíte, jete a žijete tam, kde len chcete. Snáď už aj pletiem, dobrú noc, zajtra Tatry.

Komerčné Tatry ( prepáčte )

Prvý deň "prázdnin" hurá, 01.07.2018 ( hlavne pre pracujúcich ľudí ). Dnes sme vstali o 10 h, no neskoro ja viem, dobre sa nám spalo na tom Liptove. Spalo sa perfektne, až nato, že v noci niekomu statočne preplo a púšťal petardy. Nespali sme v kempe ale pri vode vedľa rybárov, úplne zbytočne by sme platili, ked pri Mare sa dá úplne krásne stanovať hocikde. K nášmu ránu, zobudili sme sa do krásneho slnečného rána, na vode plávali labute, vedľa stanu nám rástli čerešne a nad Tatrami sa blýskala krásna dúha ( normálne to tam všetko naraz bolo ) . Sranda ! Na dnes máme naplánované len Tatry. Po pravde, nikdy som v Tatrách poriadne nebola. To bol aj jeden z hlavných cieľov našej dovolenky. Vidieť tie naj, top destinácie na Slovensku.

Z Liptova sme vyrazili o pól 12 smerom Poprad Tatry. Ako prvú zastávku sme si vymysleli Štrbské pleso ( dôchodcovská prechádzka náučným chodníkom ) treba sa vedieť rozbiehať postupne :) Ak by vás zaujímalo tak cena za parkovanie pod plesom stojí 1,30€ na hodinu. My sme boli 2 h a úplne stačilo. Inak je tam turistov ako nasr... veľa a ceny horšie ako vo Švajčiarsku. Je véľmi smutné, že NAŠE TATRY, našu pýchu, krásu Slovenska, si bohužiaľ môžu užiť len zahraniční turisti ( vo väčšine ) inak pre bežného Slováka nič. Bolo mi z toho úplne nanič, muselo sa to tam rozpredať podnikateľom, ktorým je úplne jedno, že ničia lono najkrajšej prírody. Všetko len pre biznis. My sme tam boli úplne stratení, popravde sme ani nevedeli kam ísť. Okrem toho, že nás lanárilo milión reklám na hotely a reštiky, sme poriadne nevedeli kam na akú turistiku. Dospeli sme k tomu, že pôjdeme k jaskyni. V Tatrách je Belianská jaskyňa ( kedysi som tam bola ) ale to je všetko, čo si pamätám. Vyšliapali sme si 20 minút do kopca, celkom slušný stupák a hore zistíme, že vstup 8€ na osobu ( popravde nechceli sme rozbiť rozpočet hneď prvý deň ) no tak pekne krásne dolu. Ale ak by ste sa predsa rozhodli rozbiť svoj rozpočet na začiatku výletu, tak PS: dá sa parkovať aj zadarmo, keď zídete autom trošku nižšie, ako sú platené parkoviská. Všetko sa dá.

Potom ani neviem ako a kedy sme zablúdili do Monkovej doliny, áno Monk ! Pršalo tam, bola zima a fúkalo. Boli sme zničení z toho všetkého, doslova ! Padol však posledný verdikt, poďme do Bachledovej doliny na Chodník korunami stromov. Úprimne som sa tam tešila asi najviac a trošinku ma to aj sklamalo. Bolo to omnoho iné ako som čakala. Lanovka nefungovala, tak sme v tom vetre a daždi šliapali 8 km hore, prídeme hore a kedže stavajú novú ( peknú futuristickú lanovku ) všetko bolo rozkopané, všade bolo stavenisko, bagre ... A cena za chodník sa nám zdala taktiež prestrelená 9€ za osobu, zato že sa prejdete 20 minút po chodníku. Možno by sme si to užili, keby nefúkalo a nepršalo. Tak sme museli utekať celú cestu a keď sme vyšli na vežu, videli sme len mohutné mračná, ktoré útočia na vrcholy Tatier a neprešlo ani 10 minút a už nás devastovala búrka ako z hororu. Milé. Inak - ako výhľad krásny, aby som tu nedávala len samé "hejty". Ale keď som si pozerala fotky na internete a čo všetko tam o tom písali, tak mi to ani zďaleka také neprišlo. A ani šmýkačka z veže nebola otvorená. No čo, snáď nabudúce.

Posledná zastávka bola Liptovská Teplička. Neviem či ste o tom už niekedy počuli, ale je to svetový unikát. Za dedinou sa nachádzajú malé kopčeky v ktorých sú zemiakové pivnice. Je ich tam viac ako 150 a vyzerajú ako Hobitie domčeky z Nového Zélandu. Pivnicu vlastnila skoro každá rodina a slúžila ako chladnička počas celého roka. Chladnička si udržiava svoju optimálnu teplotu, takže nič nezamrzne ani nezhnije. Ak budete mať cestu okolo, to musíte vidieť, my sme doslova padli na zadok, keď sme to uvideli. No a potom prišlo najhoršie hľadanie, kam pôjdeme spať.

V dedine sme sa báli ostať, pretože miestni - nemiestni obyvatelia osady na začiatku obce, nás zabíjali pohľadmi, nepochopila som či im to tam patrí alebo čo, tak sme po tme vyrazili hľadať niekde inde. Samozrejme sme nič nenašli ! Boli sme mokrí, uzimení, unavení, hladní ( síce plní zážitkov ) ale tie v tej chvíli nevidíte a začalo to byť poriadne horúce. Našli sme lúku za dedinou, ale mne sa vôbec nepáčila, pretože tam bolo hnojisko a určite tam chodia večer divé svine, Martin bol naštvaný, že vymýšľam, ja som sa následne potom urazila. No Talianska telenovela. Nakoniec som ho uprosíkala, aby sme šli spať radšej na pumpu na parkovisko, že budeme spať v aute lebo vonku je tak -100 C , on sa nahneval, zapadol do toho hnoja, oprskal celé auto. No celé zle !

Nakoniec sme našli veľké parkovisko na Slovnaftke, kde sme spali v aute a rehotali sme sa z celého dňa, až nám tiekli slzy. Úplní gipsy čáves na pumpe, po oknách tričká a spacáky, v altánku sme si varili fazule, ráno sme si pri aute umývali zuby, no zážitok omnoho väčší, ako keby sme spali niekde v hoteli. A smiali sme sa, že máme ubytovanie s výhľadom na Tatry zadarmo, to si dovolte ;) Hotel Slovnaftski, vyskúšajte niekedy

( ako bolo na vychodze nechám na ďalšiu sériu, dúfam že sa vám naše dva dni na cestách páčili a že ste sa inšpirovali a vyskúšate si aspoň na dva dni, ako sa super žije v stane, v aute, v prírode, jednoducho vonku a pocítite tú úžasnú slobodu života )

s láskou Vali

32 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page