top of page




"Králem všech květin je špenát ten zeleňoučký špenát."

Na tanieri áno ! Ale izba potrebuje svoje "špenáty".

Ste milovníci izbových rastlín ? Alebo stavíte len na krásu spanilej orchidei za oknom ? Zamysleli ste sa niekedy nad výberom rastlín v izbách, ako zdrojom kyslíka ? Ako zdrojom pohlcovačov vlhkosti, nečistôt či prachu ? To je otázok, že.

Predstavujem vám rastliny, ktoré čistia vzduch. Väčšinu z nich, má takmer každí z nás doma. Presne tie rastliny, ktoré posielame ku smetnému košu celý rok.


"Pretože načo, je nám škaredá burina."

Vo vzduchu sa v súčasnosti nachádza veľké množstvo chemikálií, ide najmä o:

  • Trichlóretylén – nachádza sa v tlačiarenských atramentoch, farbách, lakoch, lepidlách, riedidlách a leštidlách. Krátkodobé vystavenie sa tejto chemikálii sa prejavuje nadmernou excitovanosťou, závratmi, bolesťami hlavy, nauzeou a zvracaním, ktoré môže viesť až k bezvedomiu a kóme.

  • Formaldehyd – nachádza sa v papierových taškách, voskových papieroch, papierových vreckovkách a papierových kuchynských utierkach, servítkach, vlhčených obrúskoch, syntetických látkach a v lepenke. Krátkodobé vystavenie sa tejto látke sa môže prejaviť podráždením nosa, ústnej dutiny a hrdla, vo vážnych prípadoch dôjde k opuchnutiu hltanu a pľúc.

  • Benzén – nachádza sa v plastoch, živiciach, syntetických vláknach, gumách, farbách, práškoch na pranie, liekoch a pesticídoch. Môže byť tiež v cigaretovom dyme, výfukových plynoch, lepidlách a voskoch na nábytok. Spôsobuje podráždenie očí, ospalosť, závraty, búšenie srdca, zrýchlený pulz, bolesti hlavy, pocity zmätenosti a v niektorých prípadoch až bezvedomie.

  • Xylén – používa sa v tlačiarenskom priemysle, v gumách, pri spracovaní kože, vo farbách, a nachádza sa aj v cigaretovom dyme a výfukových plynoch. Vystavenie sa tomuto chemickému prvku môže viesť k podráždeniu ústnej dutiny a hrdla, závratom, bolestiam hlavy, pocitu zmätenosti, problémom so srdcom, poškodeniu pečene a obličiek, až ku kóme.

  • Amoniak – nachádza sa v čistiacich prostriedkoch na okná, voskoch na podlahu, osviežovačoch vzduchu a hnojivách. Dráždi oči, spôsobuje kašeľ a bolesti hrdla

Datľovník laosský (Phoenix roebelenii) je účinný proti formaldehydu a xylénu.

Nefrolepka vznešená (Nephrolepis exaltata) zneškodní formaldehyd a xylén.

Zelenec chocholatý (Chlorophytum comosum) účinný proti formaldehydu a xylénu.

Aglaonéma obyčajná (Aglaonema modestum) účinkuje proti formaldehydu a benzénu.

Palma bambusová (Chamaedorea seifrizii) pomáha proti formaldehydu a xylénu.

Fikus benjamín (Ficus benjamina) ničí formaldehyd a xylén.

Potosovec zlatý (Epipremnum aureum) si poradí s formaldehydom, benzénom a xylénom.

Antúria (Anthurium andreanum) je určená proti formaldehydu, xylénu a amoniaku.

Liriopa modrincová (liriope spicata) je určená proti trichlóretylénu, xylénu a amoniaku.

ALE AJ MNOHO ĎALŠÍCH AKO

- Aloe vera

- Svokrine jazyky

- Brečtan

- Jazmín

- Figovník

- Machy

Toto sú momentálne moje izbové rastlinky


Machy, ale tie sú neživé




48 views0 comments

コメント


bottom of page