top of page


" Ak by sa dala nenávisť premeniť na elektrinu, rozsvietila by celý svet." - Nikola Tesla


Presne 38. dní odkedy sme spustili projekt @myslimekoisticky - 38 ! To znamená 38 článkov od troch báb, ktoré sa pokúšajú prelomiť ľady vo svojom malom okolí.


Šetrenie elektrickej energie je minimálne pre mňa veľká neznáma. Napojený notebook, telefón, fotoaparát, rozsvietené v celom byte, pečenie a varenie počas celého dňa, zapnutá televízia aj keď nikto nepozerá. Máte to doma podobne ?


Elektrickú energiu berieme ako bežnú súčasť každodenného života, no ako udáva denník finweb " každý siedmy obyvateľ planéty je stále bez elektriny." Teda myslime nato, že používať elektrinu nie je bežná výbava.


"Na Zemi žije takmer miliarda ľudí, ktorí nemajú prístup k elektrine. Podľa nedávno zverejnenej štúdie Medzinárodnej agentúry pre energie je postup elektrifikácie planéty pomalší, než predpokladá program Medzinárodnej banky pre obnovu a rozvoj, ktorý plánuje, že všetci ľudia na svete budú mať prístup k elektrine najneskôr do roku 2030."


Rozhodla som sa pripraviť 5 TIPOV ako ušetriť na elektrickej energií.


  1. Ak to nie je nutné, nezapínajte radiátory. Niekedy stačí pod obliecť termo tričko a teplé ponožky a teplo je zažehnané. Navyše stále vykurovanie ( umelé ) neprospieva zdraviu. Vysušujú vzduch, čo môže zapríčiniť vysychanie v hrdle, kašeľ a únavu.

  2. Prať prádlo v poobedňajších hodinách sa vyplatí - je úspornejšie na elektrickú energiu aj peňaženku ( oplatí sa prať najmä večer, ale ten rámus v bytoch...)

  3. Naučte sa svietiť len tam, kde sa práve nachádzate. Ak pracujete za stolom, používajte malú stolovú lampičku alebo sviečku.

  4. Zametajte a umývajte podlahu na každý upratovací úkon nie je nutné používať vysávač.

  5. Naplánujte si varenie. Ak máte v pláne piecť koláč, chlieb, variť polievku, určte si hodinu. Pripravte si všetky jedlá, a zohrejte rúru či platničku. Ak zohrejte rúru na chlieb po dopečení znížite teplotu a vložíte koláč. Tak predíďte neustálemu čerpaniu energie na zohrievanie rúry.


Toto je mojich 5 rád, ako šetrím energiou ja. Podeľte sa s nami o vaše tipy na Instagramovom účte @myslimekoisticky

21 views0 comments

Comments


bottom of page