top of page

Najkrajšie doplnky v interiéri / exteriéri sú tie, ktoré si vyrobí človek sám. Nie len preto, že sa na tom statočne namakal, ale aj preto, lebo je to niečo originálne, čo nezoženie len tak, niekde v Ikei. Na Ikeácky kvetináč sa vás málokto opýta "óó to máš odkiaľ ?" , "Nie to si vyrobil/a ty ? To vyzerá ako z obchodu !" a potom príde otázka : "Počuj, mne sa to páči, vyrobíš aj mne ?" A raz tak to platí pri darčekoch. Najkrajšie sú tie vyrobené. Tak ako sme si raz na Vianoce povedali s Martinom, že si darček nekúpime, ale vyrobíme. A ja som mu vyrobila drevený malý bicykel a on mne nádhernú drevenú truhlicu, ktorú obdivuje každá návšteva. To sú jednoducho veci, ktoré sa nevyhadzujú, ale dedia.

Niekedy stačí mať dobrý a praktický nápad na výrobu darčeka pre druhého, alebo pre seba do izby a je to ! V jednoduchosti je krása, toho sa snažím držať stále, hlavne pri mojich DIY výmysloch. Niekedy to ľudia vedia pekne preháňať, hlavne so servitkovými metódami ( neviem čo mám proti tomu, snáď sa to nikoho nedotkne ) alebo poriadne prezdobenými vianočnými vencami, omotanými farebnými stuhami a sviečkami v štyroch rôznych farbách. Uf, to teda nie.

Ale chutný malý Macramé kvetináčik, ktorý upletiete za 10 minút, áno prosím. Je praktický, elegantný a nadčasový. V letnom období vhodný na terasy, balkóny, v zime krásne doplní interiér. Vynikne v malom aj veľkom priestore. A úplne najvhodnejší pre tých, ktorým sa parapetné dosky prehýbajú pod množstvom rastliniek.

Na jar plánujem sadiť množstvo rastliniek, hlavne bylinky a zeleninu. A kedže som obmedzená na jeden balkón a širokú parapetnú dosku, určite pôjdem alternatívou Macramé kvetináčikov. Ale o tom na jar, v rubrike pestovanie balkónoviek.

Rozhodla som sa ale nafotiť vám podrobný postup na upletenie kvetináčika, je to skutočne veľmi jednoduché. Ja som to prvýkrát plietla podľa návodu na Pintereste, tam tuším bolo krátke GIF video a skúsila som raz a už som sa to naučila, od vtedy si ich pletiem stále. Tak dosť kecov a šup šup vyskúšať, držím palce

*potom nezabudnite označiť alebo poslať nejakú spätnú väzbu, ako sa darilo (PS: všetky budú určite podarené, vždy sa poradia, lebo každé dielo sa vydarilo tak ako sa malo vydariť a nič nie je hrošie alebo lepšie) tak veľa šťastia !

s láskou Vali <3

1. Ako prvé si pripravíme potrebný materiál

- nožnice

- bielu šnúrku

- *môžme si pripraviť aj rastlinku s kvetináčom, ktorú plánujeme zavesiť

2. Druhý krok nasleduje v tom, že si nastriháme 8 rovnako dlhých šnúrok

3. Spravíme na jednom konci jednoduchý uzol

4. Každej šnúrke spravíme dvojicu, čím vzniknú 4 páry

5. Každému páru spravíme uzlík

6. Šnúrky si roztiahnime, čím budú pripomínať chobotnicu a budeme spájať do uzlíkov šnúrky, ktoré sú najbližšie pri sebe

7. Z prvého a druhého páru odoberieme šnúrku a spravíme uzlík

8. Pokračujeme v uzlikovaní prvého poschodia ( odoberieme pár susedovi a uzlík a znovu )

9. Prvý a druhý ( názorná ukážka a uzol )

10. Vznikne nám prvé poschodie v tvare štvorca

11. A pokračujeme tou istou metódou na druhé poschodie

12. Vyskúšame vložiť kvetináč s rastlinou

13. Ako posledné spravíme na vrchu uzol na zavesenie

HOTOVO !

Už sa len tešiť a užívať si praktickosť tohto uzlikového zázraku


190 views0 comments
bottom of page