top of page

Pamätám si na výstižný citát z filmu "Láska na kari" keď v scéne, kedy syn vykrikoval otcovi, prečo zjednáva ceny vo Francúzsku, predsa nie sú v Indii, otec povedal :

Šetrnosť je neznáma pre mnohých ľudí.

Nemyslím šetrnosť finančnú ako takú, ale šetrnosť ako globálny pojem.

K prírode, zdraviu, jedlu ...

Nakupujem naozaj často, pretože si varím jedlá na celý deň. Ja ako vegán sa radšej nikdy nespolieham na stravu mimo domova. Naopak mi to ale vôbec neprekáža, pretože varenie je moja veľká vášeň.

Ak často nakupujete, určite mi dáte za pravdu, že ušetriť pár eur navyše vždy príjemne poteší. Spísala som preto tipy, ktoré sa snažím najčastejšie využívať pri nakupovaní ja a ušetrilo mi to už kopec peňazí.

TIP č.1 HARMONOGRAM

základ - Premyslite si poriadne, čo budete v týždni variť. Položte si otázku, dokážem z tej istej suroviny uvariť viacero jedál na rôzne spôsoby ? Dokážem zo zvyškov uvareného jedla uvariť nové jedlo ? Ak vám to pomôže, spíšte si zoznam jedál na týždeň. Suroviny, ktoré potrebujete na dané recepty, skontrolujte zásoby v chladničke, mrazničke, špajze a až potom spisujte nákupný zoznam.

TIP č.2 FIRST IN FIRST OUT

dôležité - spotrebujte potraviny, ktoré máte doma ako prvé. Mám doma strukovinu, zemiaky, zvyšky petržlenu ... uvarím polievku, tak dnes nenakupujem. Ostal mi uvarený cícer, troška ryže. Upečiem cícerové fašírky, opäť nenakupujem. Takto si oddialite časté chodenie do obchodu a tým aj nakupovanie zbytočností.

TIP č.3 STOP

STOP - prestaňte nakupovať potraviny, ktoré nie sú nevyhnutné.

(Tieto drobné položky často "lezú" do peňazí, no veľmi si to neuvedomujeme. Ak si pri každom nákupe prihodíme dve horálky navyše, veľmi to nebolí. Ak to prerátame cena jednej je 0,42€ x 2 = 0,84€ ak to urobíme každý druhý deň v mesiaci čo je tak 15 krát a počas celého roka robí to 151,20€

A pripomeniem, že sú to len dve horálky.

Urobte si radšej pekný čas napríklad s rodinou či priateľmi a upečte si domáci voňavý koláč.

TIP č.4 EASY PEASY

Čo sa môže javiť ako obtiažne, je často veľmi jednoduché.

Porovnanie - Lístkové cesto verzus kysnuté ( slané pizza slimáky )

Lístkového sa veľmi nenasýtiš, cenová hodnota za 2ks cesta sú 2€ počet ks cca 30

Kysnuté cesto - múka 1kg 0,33€ + droždie 0,15€ = 0,58€ počet ks cca 60

+ omnoho viac sa nasýtiš z kysnutého cesta ako lístkového, čo znamená, že nepotrebuješ zjesť také množstvo ako pri lístkovom ceste. Kysnuté cesto je pritom jednoduchá záležitosť, nič ťažké na tom nie je.

TIP č.5 SALES ! SALES ! SALES !

Nakupujte v zľavách alebo potraviny vo výpredaji. Ak plánujete variť v deň nákupu, prípadne na druhý deň, nakúpte si potraviny v zľavovom kútiku. Môže vám byť predsa jedno, že záruka končí o týždeň, ak varíte dnešný obec.

TIP č.6 JEDNOTKOVÁ CENA

Starý známy trik, sledujte jednotkové ceny potravín. Ja tak napríklad kupujem olivy v obrovskej sklenenej fľaši. V chladničke mi vydržia skutočne dlho a cena je omnoho nižšia ako pri menších baleniach. Samozrejme to platí pri všetkých potravinách. Väčšie balenia sú jednotkovo lacnejšie ako menšie.

TIP č.7 BEZ REKLAMY

Nenechajte sa zlákať reklamou. Obal predáva, poznáme to všetci a aj tak sa väčšinou necháme zviesť.

Ja som postrehla napríklad taký detail v nemenovanej sieti obchodných reťazcov a ich "zľavovými kupónmi" na daný týždeň. Hummus bol v akcii len ak nakúpite 2-3 a uplatnite pri pokladni zľavový kupón.

O týždeň, keď vypršala akcia s kupónom, všetky hummusi boli nahádzané v zľavovom kútiku a boli o 50% lacnejšie ako pred týždňom so zľavovým kupónom.

TIP č.8 SLEDUJ ZLOŽENIE

Dôležité, čítajte zloženie potravín a porovnávajte. Niekedy sú dve potraviny zložené z tých istých surovín, len značkovejšie sú drahšie.

TIP č.9 MAKE YOUR OWN

Varte, pečte, mrazte, skladujte. Niet nad domáce jedlo. Vyhýbajte sa jedeniu mimo domova a pokúste si variť čo najviac jedla doma. Ušetrí to kopec peňazí.

TIP č.10 AJ VLK SÝTY, AJ OVCA CELÁ

Varte plnohodnotné potraviny. Nutričný obsah jedla je veľmi dôležitý pre naše zdravie, ale samozrejme, aj pre našu peňaženku. Ak budete variť jedlá s vysokým obsahom bielkovín, zdravých sacharidov, zdravých tukov a obsahom minerálnych látok, nasýtite sa a budete sa cítiť dobre. Ak budete variť sýte zdravé jedlá, predídete tomu, že budete nakupovať nezdravé sladkosti či slané a samozrejme nemusíte jesť kvantum potravín. Navyše udržať si zdravie je veľmi dôležité. Ak ochoriete a budete si musieť nakúpiť kopec drahých liekov, je to opäť škrt cez rozpočet.


26 views0 comments
bottom of page