top of page

Prvý diel tipov ako ušetriť pri nakupovaní máme za sebou. Ak ste si čo i len jeden z nich osvojili a použili v praxi (GOAL), máte ušetrené euro v "kapse". Všetko je to len o osvojení si drobného návyku : ako nákup so zoznamom, využívanie zvyškov potravín či sledovanie jednotkových cien. Celý svet sa točí okolo malých hier, ak sa zapojíte do hry, ste hráč, ktorý má šancu vyhrať. Tak preskočme spoločne na level číslo dva.

TIP č.1 POLIEVKA

Určite vám aspoň raz v živote niekto povedal, že hlad je skrytý smäd. Poznám to na sebe, ak si varím čaj za čajom a obedujem polievku, nemám počas celého dňa taký hlad, ako keď zabúdam piť vodu. Výborná alternatíva je, naučiť sa variť a jesť polievky. Môžu to byť pritom úplne jednoduché polievky : zemiaková, cesnaková, mrkvová. Polievky obsahujú množstvo vyvarených živín.

TIP č.2 MLETÁ KÁVA, DOMÁCI ČAJ

Už ste skúsili piť čerstvo namletú kávu ? Nepijete čaje, pretože ich kupovanie je navyše cez rozpočet ? Skúste si kupovať zrnkovú kávu, ktorú si doma nameliete sami a namiesto čajov si zalejte nastrúhaný zázvor či citrónovú šťavu. Počas jari a leta sa môžte zásobiť bylinkami a využívať ich počas nasledujúceho roka, ako napríklad harmanček, žihľavu či mätu.

TIP č.3 JEM KEDY NECHCEM

Dôležité je určiť si denný harmonogram. Jem 5x denne menej alebo 3x denne viac. Mne vyhovuje jesť 3x denne väčšie porcie, ale medzi nimi si nedávam nič. Dôležité je variť si a voliť nutrične plnohodnotné jedlá, aby sme sa zbytočne neprejedali.

TIP č.4 SPRÁVNE ZÁSOBY

Zásobovať sa správne je veľmi dôležité. Nakupovať potraviny ako šošovicu, fazuľu, ryžu ale aj zdraviu prospešné ako ovsené vločky, pšeno či pohánku. Ak máte vždy niečo v zásobe, nestane sa to, že zabudnete nakúpiť a siahnete po rýchlom jedle. Rýchle jedlá vás nenasýtia a sú často veľmi predražené. Preto ako chcete ušetriť, nakúpte si trvanlivé potraviny do zásoby. Často sú to tie najlacnejšie potraviny v obchode z ktorých dokážete vykúzliť od polievok, prívarkov, fašírok či koláčov skvelé zdravé a lacné recepty.

TIP č.5 S HLADOM NIE !

Zabudnite na nakupovanie na lačno. Všetko je možné správne naplánovať. Chce to len disciplínu a rozumné konanie. Naplánujte si nákup potravín ráno po raňajkách, po obede alebo po večeri. Nikdy nie hladný. Predídete tak nakupovaniu zbytočností.

TIP č.6 OTVOR ŠPAJZU

Špajza potras sa ! Otvorte špajzu, chladničku, mrazničku. Skontrolujte zásoby a naplánujte podľa nich recepty na varenie. Vždy si položte otázku "dokážem z týchto zásob ešte niečo vykúzliť ?" Predídete tak vyhadzovaniu a nakupovaniu nových potravín. Ak vám zachýba napr. smotana, či ju neviete nahradiť napríklad mliekom. Ak nie, vyberte sa do obchodu a kúpte výhradne len smotanu, nič iné. Je to veľmi dôležité

TIP č.7 NIE RÝCHLI NÁKUP

Nakupujte v čase, keď je v obchode najmenej ľudí. Predídete tak stresu z nakupovania a nenakúpite v zhone zbytočnosti.

TIP č.8 ŠTRAJK PROTI POLOTOVAROM !

Čítali ste si niekedy obsah polotovarov ? NIE ? Budete to pravdepodobne tým, že nechcete vedieť, čo obsahujú ? A prečo konzumujete potraviny, o ktorých nechcete vedieť, z čoho sú ?

Zamysleli ste sa už nad tým, že marketingový ťah "lacných" polotovarov je jedna veľká fraška ?

Príklad z praxe : pizza verzus pizza

"lacná" pizza v obchode stojí okolo 3€

domáca rýchla 500g pizza stojí 0,55€

(Cesto z múky v hodnote 0,20€/0,30€ a 200g syra okolo 2€, na jednu pizzu spotrebujete okolo 20-30g, paradajkový základ na 500g v hodnote 0,15-0,20€)

TIP č.9 NÁKUPNÉ VÝZVY

ClickForTaz na svojom youtube kanáli príjmala výzvy nákupov za £1 na deň. Pod svojimi videami sa môže pýšiť aj viac ako 8 miliónmi zhliadnutí. Fascinovalo ma, ako dokáže niekto za libru na deň nakúpiť potraviny. Netvrdím, že zrovna vy máte nakupovať za 1€ na deň, ale stanoviť si nákupné výzvy. Tento týždeň neminiem viac ako toľko a toľko. Spísať si to a porovnať týždeň pred a po.

Len vtedy, keď porovnáte reálne čísla nákupov, pochopíte, koľko ste bezhlavo míňali a koľko ste pri banálnych nákupoch ušetrili peňazí.

TIP č.10 SPOČÍTAJ SI CENY

Chlieb - 0,65€ , múka hladká - 0,33€ mlieko rastlinné 1,19€ ...

Používajte kalkulačku v mobile. Spočítavajte si ceny potravín dokopy. Stanovte si denný rozpočet, držte sa receptu a nákupného zoznamu. Využite nákupnú výzvu denného rozpočtu. Prekročili ste limit ? Naozaj sa nezaobídete bez tých jogurtov, či troch druhov sladkého ?

Splnte peňažný limit a výzvu - ušetríte kopec peňazí, ktoré si odložíte či využijete na niečo iné.

*Ja si často prepočítavam ceny v hlave. Niektoré potraviny viem už naspamäť. Ked si vyložím nakúp ku pokladni, spočítavam približné ceny dokopy a vyhodnotím nákup. Potom zhodnotím, aký úspešný bolo moje nakupovanie. Ak dobre nakúpim, vždy mám z toho veľkú radosť.


17 views0 comments
bottom of page