top of page


Viete,

aké bolo kedysi tradičné jedlo na Veľkú noc ?

Jedla sa kapusta, mak, chren, orechy, jablká, zemiaky ... V podstate sa "menu" na Veľkú noc a na Vianoce veľmi nelíšili, na stole boli takmer identické jedlá. Podstata spočívala v tom, že sa varilo viac, jedlo viac, pieklo viac. Nikto neodchádzal od stola hladní.

Zemiakové lokše sú také naše - tradičné. Výborne sa hodia k dusenej kapuste napríklad s údeným tofu, alebo plnené makom a višňami. Môžu sa podávať ako plnené, alebo samotné ako príloha namiesto zemiakov, ryže či cestovín. Samotný recept na základ lokší pritom obsahuje len 3 ingrediencie.

POTREBUJEME

- zemiaky 1 kg

- hladká múka 250 - 300 g ( podľa potreba, múku treba prisypávať postupne )

- soľ

Maková plnka

200 g mletého maku uvaríte v 250 ml rastlinného mlieka. Dochutíte práškovým cukrom, ktorý posypete na lokšu.

POSTUP

Zemiaky uvaríme v šupke. Necháme vychladnúť a postrúhame na jemno. Pridáme štipku soli a prisypeme trošku múky. Začneme miesiť cesto. Prisypávame postupne múku, kým nevypracujeme cesto, ktoré sa nelepí. Z vypracovaného cesta vyrobíme valček, ktorý rozkrájame na rovnaké kúsky.

Z odrezaného kusu vypracujeme malý bochník, ktorý pomúčime a vyvaľkáme lokšu ( pozor, nesmie byť úplne tenká aby sa neroztrhala ). Lokšu popicháme vidličkou a pečieme na suchej panvici. Pečieme dovtedy, kým na lokši nie sú hnedé škvrny.

Po dopečení jednej lokše by sme mali z panvice odstrániť múku servítkou alebo ju vysypať bokom, aby múka na panvici neprihárala.

Lokšu môžme naplniť alebo jesť samotnú. Dobrú chuť :)


416 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page