top of page

Dostala som doma recenziu na buchty. Vraj sú najlepšie aké jedli. Dokonca aj Martin, ktorý nie je veľký nadšenec sladkého pečiva zjedol takmer polovicu plechu. Tak to považujem za veľmi veľký úspech pečenia. Recept bol úplne náhodný a spontánny. Niečo som našla na internete a niečo už z vlastnej hlavy, kedže teraz vypekám z kysnutého cesta často, už sa mi nejaké grify dostali do rúk. Koniec príbehu o buchtách, veď vyskúšajte sami...

POTREBUJEME

- 500 g hladkej múky

- 20 g droždia

- 1 PL cukor kryštál

- 50 g rastlinného tuku ( roztopeného )

- štipka soli

- 1 ks balenia vanilkového cukru

- 200-250 ml rastlinného mlieka

Kakaová plnka =

- 3 PL čokoládového pudingu

- 4 PL kakaa

- 5 PL cukor kryštál

- 5 PL rastlinného tuku ( roztopeného )

- 6 PL rastlinného mlieka

POSTUP

Zohrejeme si mlieko. Pridáme do teplého mlieka lyžicu cukru a rozdrobíme droždie. Necháme prikryté utierkou na teplom mieste kvasiť 15 minút. V miske si zmiešame múku, vanilkový cukor a soľ. Pridáme vykvasený kvások, roztopený rastlinný tuk a vypracujeme cesto.

Ak je suché prilievame teplé mlieko, ak je mokré trošku múky. Po vymiesení cesta poprášime bochník múkou, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste 45 minúť kysnúť.

Medzitým si pripravíme kakaovú plnku. Všetky ingrediencie zmiešame v miske dokopy ( pozor rastlinný tuk musí byť roztopený nie v celku ).

Po vykysnutý vyvaľkáme cesto na hrúbku 1 -2 cm a nakrájame na mriežky. Naplníme kakaovou plnkou a vytvarujeme buchtu. Buchty tvarujeme tak, že uprostred štvorčeka dáme lyžicou plnku a zoberieme pravý horný a ľavý dolný rožtek ( protiľahlé strany ). Vytvoríme taštičku, ktorú poriadne navrchu stlačíme, aby plnka nevytiekla. Vytvorí sa nám bochníček. Buchty ukladáme na poriadne olejom vymazaný plech, tesne vedľa seba.

Predhrejeme si rúru na 180 C . Buchty potrieme poriadne z vrchu aj boku roztopeným rastlinným tukom alebo olejom, prikryjeme utierkou aby ešte "podkysli" a počkáme, kým sa nám rúra zohreje.

Buchty pečieme pri teplote 180 C na 10 minút, potom stiahneme teplotu na 170 C a dopečieme ešte 15 minút. Po dopečení vytiahneme buchty z rúry a ešte horúce ich potrieme vlažnou vodou. Je to veľmi dôležité, inak by buchty po vychladnutí stvrdli.

Verím, že sa vám buchty podaria a prajem vám dobrú chuť.


42 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page