top of page

Keramika je pojem, ktorý už mnohým z nás veľa nehovorí. Prečo utrácať peniaze za ručnú keramiku, ak nakúpim taniere vo veľkých reťazcoch za pár centov. Naopak mne však záleží, v čom pijem ráno kávu a jem moje raňajky. Hrnček mám z trstenskej keramiky a drevenú misku od chalana, ktorý ich vyrába ručne.

Pretože nezáleží len na tom,

čo jeme, ale aj v čom jeme.

Pre mňa je to dôležité pravidlo.

Týmto by som rada nadviazala na ďalšiu tému výzvy a tým je

NAKUPOVANIE LOKÁLNYCH ZNAČIEK

Šetrenie a rozpočet obmedzuje mnohých z nás. Sama si stanovujem rozpočet pri nakupovaní vecí. Pri nákupe, je ale mnohokrát dôležitejšie položiť si otázku :

" Stavím na kvalitu, alebo kvantitu, podporím maloobchodníka alebo korporačnú značku. "

Ak je to v mojich možnostiach, vždy rada zájdem do miestneho kvetinárstva kúpiť hlinené kvetináče alebo hlinu. Či zelovocu alebo miestnej galantérie.

Žijeme v online dobe. A aj napriek tomu, že nakupujem cez internet, niektoré produkty si radšej kúpim od maloobchodníkov.

EKOLÓGIA A LOKÁLNOSŤ

1) Podporíte malý biznis, malého obchodníka

2) Podporíte miestu ekonomiku

3) 1/3 celosvetových produkovaných potravín sa k zákazníkom nedostane, skončia v odpadkoch. Tak prečo nepodporiť miestneho farmára, či podnik ? Vyrábajú toľko, koľko predajú.

4) Vysoké emisie, ktoré stoja za lacnými potravinami. Dovážané potraviny precestujú v priemere až 2500 km

5) Mieste farmy, ktoré pestujú zeleninu sa stávajú producentmi kyslíka, kedže prinášajú zeleň do okolitého prostredia

6) Zelenina a ovocie sú chutnejšie a zdravšie, zbierajú sa po dozretí.

7) Ak budeme podporovať miestnu ekonomiku, bude sa dovážať menej.

TIPY AKO ZAČAŤ NAKUPOVAŤ LOKÁLNE

- Sledujte dovozcov

Veselá paradajka zo Žitného ostrova bude o 1€ drahšia, ale chutí ako paradajka !

Okrem toho podporíte slovenskú značku, ktorá tvorí rôzne kampane na tému ekológia a recyklácia.

- Slovenské ovocie a zelenina

Všímate si, odkiaľ pochádza zelenina či ovocie, ktoré kupujete ? Máte na výber 5 druhov jabĺk v obchode, no len jeden druh je slovenský. Dokonca bývajú väčšinou aj lacnejšie.

- Nakupujete bez obalov

Všimla som si, že ovocie a zelenina, ktoré sú vyložené bez obalov, bývajú často pôvodom zo Slovenska.

- Podporte remeselnú tvorbu

Podporiť suseda, ktorý vyrába med. Alebo kolegyňu, ktorá štrikuje ponožky. Niekedy sa stačí len opýtať. Stretávam sa často so situáciami, kedy sa remeselníci boja odprezentovať a predať svoje produkty. Skúste sa im preto ponúknuť. Podporíte ich činnosť. Ani len neviete, akú radosť spravíte človeku, ak oceníte jeho prácu a kúpite si od neho niečo.

- Miestne trhy a jarmoky

V lete zvyknem nakupovať u miestnych predajcov zeleniny či ovocia. Na jar a na jeseň mávame mestské jarmoky a tak sa vždy zastavím pri remeselnom stánku a podporím šikovných ľudí. Takto som prišla k mojim espresso šálkam z ručne maľovanej a pálenej keramiky, či prúteným košíkom.

- Ak nakupovať online, tak s rozumom

Mnohí maloobchodníci predávajú cez internet. Podporte ich ! Prečítajte si ich príbeh, poďakujte im. Sledujte facebook, instagram, bazár. Väčšina z remeselníkov nemajú web či eshop.

- Boj s časom

Veľmi dobre poznám, ak chodíte do práce a nemáte čas zastihnúť otváracie hodiny malých obchodov. Aj napriek tomu sa pokúšam robiť vždy to, čo je v mojich silách.

- Začnite vyrábať doma

Je to jednoduché. Mnoho produktov, si viete vyrobiť doma. A nepotrebujete pri tom prebdieť celú noc. Napríklad octový čistič, ktorý pre vás pripravila Miška. Ušetríte prírodu aj peniaze.

Som zástancom toho, že kde je voľa je aj cesta.

Preto hľadajme spôsoby ako začať nakupovať lokálnejšie a nie dôvody, ako to nevieme.


28 views0 comments
bottom of page