top of page

Predstavte si, že chladnička je vaša maličká zimná záhradka. Uskladňujete tam zeleninu, niektoré druhy ovocia, mliečne výrobky, uvarené jedlá.

O Záhradku sa musíte starať, aby prosperovala. Takto to funguje v našej chladničke. Aby potraviny vydržali čo najdlhšie, musíme sa o ne vedieť správne postarať. Pretože nákupom to len začína. My chceme, aby potraviny, ktoré si kúpime, vydržali čo najdlhšie čerstvé.

KRÁTKY NÁVOD AKO SA POSTARAŤ O ZÁHRADKU V CHLADNIČKE

1. Jarnú cibuľu, pór, mrkvu, repíkatý zeler či petržlen. Aby v chladničke vydržali čerstvé najdlhšie, do pohára alebo zaváraninovej fľaše nalejte vodu a vložte do nich zeleninu. Ako keby ste vložili kyticu do vázy.

2. Reďkvičky - očistite ich od zelených stoniek ( pripravíte si z nich chutné pesto ) . Poukladajte ich vedľa seba do dózy na jedlo a prikryte ich vlhkou utierkou. Vydržia svieže a chrumkavé niekoľko dní.

3. Šalát - na druhý až tretí deň môžme šalát vyhodiť. Listy zvädnú a nedajú sa konzumovať. Šalátové listy natrhajte do väčšej misky a prikryte ich vlhkou utierkou tak ako pri reďkvičkách. Mne takto vydrží čerstvý šalát takmer týždeň

4. Paradajky - často uskladňujeme do chladničky. Tam bohužiaľ nepatria. Pri nízkych teplotách múčnatejú a strácajú chuť.

5. Paprika - v chladničke sa ukončí jej proces dozrievania. Paprika stratí chuť a nemá možnosť dozrieť do jej prirodzene sladkej alebo štipľavej chuti.

*do chladničky nepatria napríklad citrusy, zemiaky, cibuľa, tekvica, hrušky, jablká, banány, avokádo.

Kupovať pečivo do vlastných vreciek sa stáva čoraz populárnejším trendom. Väčšinou sa ale stretávam s tým, že ľudia nakupujú pečivo ako žemle, kaiserky či rožky. Nekupujú chlieb, pretože rýchlo uschne a doma nikomu nechuti. Kedysi, keď naše staré mamy piekla chlieb na začiatku týždňa, vkladali čerstvé pečivo do bavlnených alebo ľanových šatiek, aby neuschlo. Pripravila som pre vás jednoduchý návod, ako si na stroji alebo ručne ušiť šatku určenú na chlieb.

NÁVOD NA VÝROBU ŠATKY NA CHLIEB

Potrebujeme

- látku bavlnenú alebo ľanovú

- ihlu a niť alebo šijací stroj

- nožnice

FOTOPOSTUP

Použila som starú utierku na riad, ktorú som rozstrihla na polovicu

Okraje si prehneme presne podľa návodu. Ľavý horný roh preklopíme cez pravý dolný, čím nám vznikne štvorec s dvoma rožkami tak ako na druhej fotke.

Stačí už len ručne alebo strojom zošiť dokopy tak, aby sa do vnútra dal vložiť chlieb alebo pečivo a zaviazať ako šatku.

Už žiadna omrvinka nazvyš !


25 views0 comments
bottom of page