top of page


Mladý a inšpiratívny umelecký pár z Oravy - Bianka a Marián, ktorí vystupujú pod vlastnou značkou Dvatlačky. Vyrábajú šperky z odpadových materiálov ako je uhlie a drevo. Potlač na tričká si vlastnoručne vyrábajú pomocou techniky lynorit - čím spracovávajú nepotrebné staré linoleá, ktoré častokrát končia na odpadových skládkach. Dvatlačky som našla na Instagrame a ich práca je úchvatná.


Originálna a nadčasová móda - to je značka Dvatlačky.


1. Ahojte „Dvatlačky“ mohli by ste sa našim čitateľom na úvod v krátkosti predstaviť ?


Ahojte, sme pár, ktorí tvorí značku Dvatlačky, ktorá funguje už takmer rok. Tvoríme šperky, tričká a mikiny s linorytovou potlačou. Chceli sme našu prácu posunúť ďalej, medzi ľudí, nech spravíme radosť aj im a nielen našim známym, ktorí pravidelne naše výrobky dostávali ako darčeky. A tiež sme chceli naučiť ľudí, že aj z obyčajných vecí sa dajú tvoriť krásne veci.

2. Kto stojí za značkou Dvatlačky ?


Sme v tom dvaja. Voláme sa Bianka a Marián, pochádzame zo Zubrohlavy a Oravského Veselého, obidvaja študujeme na Vysokej škole a značke sa venujeme vo voľnom čase.

3. Kedy ste sa rozhodli začať propagovať svoju prácu verejne ?


Približne pred rokom, kedy sme sa dozvedeli o jednom malom festivale, ktorý nás zaujal svojou atmosférou, a chceli sme k tejto atmosfére prispieť aj my, preto sme vyrobili pár našich produktov a išli ich naň predať. Na festivale sme si vypočuli veľa pozitívnych slov, čo nás podnietilo ďalej pracovať na našich výrobkoch.

4. Za akým účelom vznikol prvý produkt, opíšte nám vaše spoločné začiatky.


Naše prvé produkty vznikli ešte dávno predtým ako sme sa spoznali, každý z nás vyrábal rôzne predmety buď pre seba, pre svojich blízkych alebo priateľov na rôzne sviatky. Po našom zoznámení sme si uvedomili, že sme rovnako kreatívni a začali sme sa pohrávať s myšlienkou začať tvoriť tieto produkty pod spoločným menom. Až potom prišiel spomínaný festival.

5. Čo všetko si môžeme kúpiť pod značkou Dvatlačky, aké produkty vyrábate ?


Pod značkou Dvatlačky si môžete kúpiť šperky, ktoré sú vyrábané z uhlia a dreva, taktiež tričká a mikiny ktoré sú ručne potláčané pomocou techniky linorytu.

6. Do akej miery je pre vás dôležitý výber materiálu ?


Výber materiálu je pre nás dosť dôležitý, lebo aj s tým je spojený začiatok našej práce. Chceme ľuďom ukázať že materiály, ktoré sú pre niekoho už len odpadom sa dajú stále použiť a dokážeme z nich vytvoriť nové krásne veci, ktoré dokážu robiť radosť. Napríklad uhlie každý vníma ako materiál, ktorý je určený len na výrobu tepla a energie, ale my z neho spravíme šperk ktorý nás dokáže skrášliť, potom na drevené šperky využívame odpadové drevo, ktoré vzniká napríklad pri stolárskej výrobe alebo pri ťažbe dreva, rôzne úlomky, konáre a podobne. Taktiež linorytové potlače, pri ktorých je potrebné vytvoriť matricu. Táto matrica sa najlepšie ryje do starého linolea, ktoré už nieje dostupné v obchodoch. A preto ho často musíme hľadať po zberných dvoroch a smetiskách. Poriadna kopa vyhodeného lina je vec, ktorá nám veľmi príjemne zlepší deň.

7. Pri prehliadaní vášho Instagramu vidím drevené šperky, prstene z uhlia, printové tričká a mnoho iných krásny výrobkov. Prezraďte nám, odkiaľ čerpáte inšpiráciu ?


Inšpiráciu čerpáme tak rôzne, podľa nálady a okolností. Niekedy inšpiráciu nájdeme v prírode, inokedy v snoch. Jednoducho inšpirácia sa na nás valí od všadiaľ. No predovšetkým sa inšpirujeme navzájom.

8. Prezraďte nám , ako dlho trvá výroba napríklad šperku z uhlia, či dreva. Od samotného návrhu až po finálny produkt.


Je to rôzne, záleží od komplikovanosti návrhu, prepracovania a veľkosti produktu. Boli produkty ktoré sa nám podarilo vytvoriť za niekoľko hodín ale boli aj také, s ktorými to nešlo tak ľahko a natiahlo sa to až na niekoľko dní až týždňov.

9. Ako vyzerá váš „bežný“ tvorivý deň ?

Plný špiny a neporiadku. Málokto čakal takúto odpoveď, no skutočne je to tak. Až keď prácu končíme veľmi špinavý vieme že deň bol skutočne produktívny. (Prikladáme fotku ako dôkaz)

10. Plánujete do budúcnosti rozbehnúť výrobu aj iných produktov ?


Snažíme sa pracovať na novej kolekcii potlačí a časom by sme radi pridali do sortimentu ďalšie produkty ako sú tašky, prípadne nejaké vrecúška. Taktiež by sme v najbližšej dobe chceli prejsť na značku tričiek a mikín, ktorá spĺňa požiadavky GOTS certifikátu.

11. Chceli by ste našim čitateľom na záver niečo odkázať ?


Chceme predovšetkým odporučiť aby ľudia uvažovali nad tým čo nakupujú, pretože trh v dnešnej dobe ponúka široký výber produktov, ktoré často vznikajú v zlých podmienkach a to z akých materiálov vznikajú nie je ani zďaleka v poriadku. Aby uprednostňovali značky a výrobky za ktorými stoja lokálni a poctiví ľudia, ktorým kúpou ich produktu naozaj zlepšia deň a zaručia, že budú môcť existovať ďalej. Hlavne v dnešnej situácií, kedy sú nielen malý predajcovia vo veľkej neistote.

Dvatlačky obrovské ďakujem aj v mene čitateľov za inšpiratívny rozhovor. Držím vám palce v práci akú robíte, pretože to robíte správne.


Ak by ste si chceli zakúpiť výrobky od Dvatlačky - pozrite ich stránku na Sashe

Na Instagrame ich nájdete ako @dvatlacky


So značkou Dvatlačky sme sa rozhodli vytvoriť pre vás SÚŤAŽ, ktorá bude od dnešnej nedele prebiehať na profile @hellovali . Súťažiť budeme dokonca o 3 produkty od značky Dvatlačky a to tričko, brošňu a náušnice. Výhercovia súťaže budú traja !


Určite sa nezabudnite pripojiť do súťaže o nádherné produkty od Bianky a Mariána.


340 views0 comments

Kommentare


bottom of page